Krokofant: s/t

Krokofant
Krokofant
Rune Grammofon RCD2154 & RLP3154

Av: Per-Åke Holmlander

Publicerad: fre, 2014-04-04 07:44

Den här skivan är en fröjd att höra. Jag behöver bara sluta ögonen och…..

…det är tidigt 70-tal i Skellefteå. På Kanalgatan, lite ”off Downtown”, startar två systrar söderifrån en ny skivaffär. Otroligt!!! Opus heter den och är till brädden fylld med skivbackar med ny och spännande musik. Himmelriket öppnade sig för en tonårig musiksvamp. Det som inte fanns i butiken kom efter beställning en vecka senare med Heta Linjen-lastbil från Stockholm. Ja firman hette och heter faktiskt det. Fanns skivan inte i Sverige fixade systrarna det mesta på ett par veckor. Fantastiskt…

…ursäkta tillbakablicken men Krokofant är verkligen uppdaterat 70-tal och samtidigt verkligen ”nu”. Det luktar, smakar och ljuder så mycket sena tonår i en norrländsk småstad att jag blir riktigt till mig i penséerna.

Allt låter som det ska. Raska teman och många udda taktarter. Riffen glöder. Yes!!! Förebilder som dem själva nämner är Mahavishnu Orchestra, King Crimson och Henry Cow med flera. Ni fattar. Det är faktiskt perfekt musik för bilen. Energin och avsaknandet av bas gör detta till strålande bilmusik. Basen saknar man inte alls. Saxofonisten Jörgen Mathisen lyckas variera sig på ett fantastiskt sätt. Många andra skulle ha tjutit på likadant i alla låtar, men inte Jörgen. Bra jobbat. Övriga Krokofanter - Tom Hasslan på gitarr och Axel Skalstad på trummor - är tekniska monster med en stor nypa musikalitet. Med andra ord. Perfekt!!!

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry