Labfield Fishforms

Labfield
Fishforms
Bottrop-Boy 031

Av: Magnus Nygren

Publicerad: tors, 2010-01-14 00:43

Slagverkaren Ingar Zach och gitarristen David Stackenäs har från och till samarbetat under många år, framförallt i fina Tri-Dim tillsammans med saxofonisten Håkon Kornstad. Att skivbolaget Bottrop-Boy nu släpper skiva med deras Labfield är det bara att tacka för. Mig veterligen är det deras första skiva i duoformat.

Och det är mästerligt! Inledande 24-minuterslåten ”Gin” är en underbart vibrerande och mättad drone som sakta tränger in i föränderliga klangvärldar. Ett bygge där okonventionella metoder får slagverk och gitarr att anta ljudliga skepnader de inte är vana vid. Snabba tillslag är bortblåsta i denna värld av långsamhet där det vackra får ta tid att växa.

Likt låten ”Showa” läggs lager på lager av utdragna ljud på ”Gin”, utsmyckade av kortare detaljer av vasst vinande drag på cymbaler, slag på bastrumma, små händelser på slagverk.

Den korta ”Rin”, strax över fem minuter, har en helt annan prägel. Minimalismen finns även här men framträder i form av ett upprepat ackord på en akustisk gitarr. Små förändringar, dubblering, övertoner hakar fast i varandra och i srutiboxen som vibrerar i bakgrunden. Några toner med slide dyker upp som för tankarna mot americana. Lystert, vidöppet och så väldigt vackert!

(Publicerad 2007)

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry