Larry Ochs Spiller Ally

Larry Ochs / Miya Masaoka / Peggy Lee
Spiller Alley
Rogue Art ROG 0016
(frijazz)

Av: Thomas Millroth

Publicerad: tis, 2009-09-29 23:57

Saxofonisten Larry Ochs, känd från Rova Saxophone Quartet, har förenat sig med kotospelaren Miya Masaoka och cellisten Peggy Lee i fem stycken. Han spelar numera en drömsk version av frijazz med mindre spräck, mer utdragna linjer, varma toninpass och många förväntansfulla pauser. Det är en lyssnande musik, som ibland drar ihop sig till ljudlandskap av det mindre krävande slaget. Det är skönt, det är vackert och ibland svidande tätt.

Men det går för lätt att tappa intresset för saxofonens välljud. Det blir frånvänt liksom svävande över de andra i egna drömmar. Av blåsarinsatsen återstår av och till bara spridda molnformationer. Men! Kvar sitter ändå hans två lågmälda medmusiker i laddat samspel med varandra. Masaoka får koton att glimra i korta kast, vassa inpass. Hon använder den speciella torrvibrerande klangen till att breda ut små fält att röra sig mellan. Intill henne sitter den intensiva cellisten från Vancouver med det associationsrika jazznamnet Peggy Lee. Men något mer annorlunda än hennes namne får man söka. Även om den yngre Lee också bjuder på kroppsintensiv feber, då hon smattrar sina figurer på cellon, och bryter upp Masaokas ljudspår, skär nya vägar med smärtsamt sjungande stråke. Och då hon svarar på Ochs återkommande lamenton, dyker hon ner i mörka skikt, där vassa toner bryter sönder hotande tendenser till sentimentalitet.

Det är en ojämn trio, men musiken innehåller så många klara stunder att jag ändå gärna lyssnar. Men jag längtar efter en duoskiva mellan Masaoka och Lee. Under tiden kommer jag att lyssna en gång till på Masaokas fantastiska duo med Pauline Oliveros på Deep Listening. Dragspel och koto – det är lika bra som koto och cello kommer att vara.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry