Lars Carlsson/Mattias Petersson Split lp

Lars Carlsson/Mattias Petersson
Split lp
Geiger GG002

Av: Magnus Nygren

Publicerad: fre, 2011-09-09 01:57

Två svenska elektroniska tonsättare på en lp – handgraverad i 20 exemplar och utgiven av föreningen Geiger i Göteborg. Det är exklusivt – och det är bra. Om än det finns stora skillnader mellan göteborgaren Lars Carlsson (som också utgör ena halvan av duon Mono Mono med Fredrik Nyberg) och stockholmaren Mattias Petersson har båda en svaghet för klubbmusikens rytmiska styrka som ofta bildar ryggrad i annars abstrakta sammanhang.

Under Lars Carlssons 20 minuter långa ”Laplaces Demon Remix” hinner man många gånger fascineras av hur ljuden tycks vara i ständig rörelse. Även i de mest vassa och distinkta klangerna vrids de runt för att motverka stillaståendet. Den knastrande inledningen möter snart en upprepad keyboardliknande melodisk rytm som gungar fart i musiken. En industriell ådra tittar på detta sätt fram ut elektroniken. Parallellt löper sedan knaster och rytm ett varierat lopp fram till den stora dekonstruktionen. Det spänstiga förbyts till distortionslarm. Kanske är det en brygga över till tunggunget där på andra sidan. Hårt är det, sockrat eller möjligtvis saltat med knaster. Överlag är jag förtjust över Carlssons ljud, de är rika och intressanta, lever sina egna liv.

Även Mattias Petersson arbetar med ett rikt ljudmaterial. Men de inledande accelerationerna av ljuden, eller långsamma vridningar kanske är en bättre liknelse, för tankarna mer till den elektroakustiska världen. Detta är på intet sätt något negativt. Dessutom bryts det upp efter att intensitet sakta stigit. Studsande rytmer träder in med mörka skuggor. Utdraget i tid ger det en nästan meditativ stämning. Till de skarpa studsande rytmbollarna förs trasiga syntljud. Det skaver och pulserar. Jag märker hur jag dras in i ljudbilden, vill vara kvar, njuter.

Just här i mellanrummet mellan det elektroakustiska och klubbmusikens rytmik finns mycket spännande områden att utforska. Det är just vad Lars Carlsson och Mattias Petersson gör – med bravur.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry