Laurent Perrier: Plateforme #1

Laurent Perrier
Plateforme #1
Baskaru #28

Av: Sven Rånlund

Publicerad: ons, 2014-05-28 21:44

”Skicka mig dina elektroniska ljud, så gör jag en platta av det!” Laurent Perriers vidöppna beställning till Felix Kubin, Lawrence English och Gianluca Becuzzi är exempel på konceptuell musik på gränsen till desperation. Som om syftet egentligen var att genom ombud sätta gränser för sitt skapande. Bara metoden får mig att tänka på Perrier som en slappis.

Men resultatet är inte så dumt. Perrier är en fena på traditionell elektroakustisk musik, hemma både bland de digitala och analoga instrumenten och redskapen. De inskickade ljudbankerna från popelektronisten Kubin, electronicafinsmakaren English och den mer akademiskt rotade Becuzzi har Laurent Perrier uppenbarligen hanterat utan besvärande respekt, i vart fall hör jag inga tydliga kännetecken från deras signifikativa ljudvärldar.

Tre långa stycken, från 14-19 minuter. Gestisk musik för stilla lyssning, montage i storform. I ”Felix Kubin” utnyttjas metalliskt ringande ljud, röstfragment, digitalt stuttrande, i stunder tumlas slumpartat de kubinska ljudfilerna omkring (vardagsprogrammering för Max/MSP-kännare). Intressantare är ”Lawrence English”, en mörk ambientartad låt med mer analog och handgriplig elektroakustisk känsla. ”Gianluca Becuzzi”, slutligen, är under sin närmare kvart ljudmaterial ur det granluära med rytm baserad i de mikroskopiska ljuden. Utan tvivel innovativt och skickligt genomfört av Perrier, men det hade varit mer spännande att höra dessa tre duos i samspel än i det här formatet.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry