Lawrence English For/Not For John Cage

Lawrence English
For/Not For John Cage
L–NE (LINE_058)

Av: Mats Almegård

Publicerad: tors, 2012-11-22 22:44

Den australiske ljudkonstnären Lawrence English har tidigare gjort musik av dimma (på Touch – var annars?) och samarbetat med andra ljudfetischister som Francisco López och Tujiko Noriko. I hans värld härskar alltid en minimalism, även om den tar sig något olika uttryck i stämningsläge. Där den var hård och kraftfull på album som Kiri No Oto (dimman) är den betydligt smidigare, mjukare och följsammare på For/Not For John Cage.

Ursprungligen började det som ett samarbete med videokonstnären Scott Morrison. De båda konstnärerna hittade en gemensam nämnare i fascinationen för John Cage och dennes ”One11”-film. Samarbetet gick ut på att omarbeta filmen live och Lawrence English började bygga ett soundtrack. Men relativt snart stod det klart att det blev större en filmen, och voilá: ett album föddes.

For/Not For John Cage är det zenbuddhisten John Cage som hyllas. De svepande tonerna är abstrakta och reducerade. Det låter som om ljudet kommer långt ifrån. Jag antar att det är en skiva som funkar utmärkt att meditera till.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry