Lebrat_Bourget: P.a.

Soizic Lebrat / Amaury Bourget
P.a.
p.a.music

Av: Thomas Millroth

Publicerad: ons, 2012-04-11 14:17

Soizic Lebrat är cellist från Nantes, hon har bland annat hörts tillsammans med Heddy Boubaker. Etta på konservatoriet är hennes ton fulländad, flödande och mil från all slags omidentifiering av instrumentet. Det kompenserar hon mer än väl med en utvecklad egen spelstil. Mycket klassisk, varm ton, snabba fingrar, lyhördhet och något av samma experimentella lyhördhet som Joëlle Léandre har med sin kontrabas.

Amaury Bourget är ursprungligen gitarrist men håller sedan ett tiotal år på att utforska elektronikens möjligheter och har där alltmer snävat in sig i enkla ljud, vardagliga ting och inspelningar på minidisk. Hans metod verkar mer vara kollagets och ljudfyndets än uppfinningen.

Lebrat och Bourget tillsammans är en ovanlig duo i sådana här improsammanhang, särskilt då akustiska instrument möter elektronik. Cellon bröstar sig med sina klangliga egenvärden.
Elektroniken spänner sig, visar hur dynamik kan låta, vilka udda skärande ljud som går att skapa. Och Lebrat svarar med fingerknäckande klangkombinationer eller väldiga dynamiska crescendi och diminuendi. Cellons övertoner lyfter som hungriga småfåglar, stråken jagar vildsint. Det är ingen hejd på de klanger Lebrat skapar, stundtals låter hon som en vildsint blåsande saxofonist.

Med andra ord är den här duon dynamit i dagens elektroniska improvärld. Det är enkla ljud, det är röj, det är lyrik och ett överdåd av både instrumentala uppvisningar och elektronisk fiffighet. Naturligtvis blir jag nyfiken och tycker att någon borde bjuda in dem till Sverige så vi får se dem live.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry