Library Tapes Feelings for Something Lost

Library Tapes
Feelings for Something Lost
Resonant RESCD 020

Av: Tobias Norström

Publicerad: tis, 2010-01-19 11:26

Med sina korta men ack så vackra experimentella musikstycken gjorde svenska duon Library Tapes starkt intryck när de ifjol släppte sitt debutalbum ”Alone In The Bright Lights Of A Shattered Life”. Då låg deras lower-case piano- och gitarrkompositioner verkligen i tiden med musikskapare som Goldmund och Max Richter – eller varför inte Michael Nyman – bredvid sig.

I deras kompositioner fanns ett stort vemod och någon slags oro som på nya skivan – ”Feelings For Something Lost” – förbytts mot en nersvärtad uppgivenhet. Överallt på skivan finns spår och känslor från det förflutna, ibland genom förnimmelser av barndom och ibland av kärlek men ständigt med något tragiskt överhängande. Det förflutna, och faktumet att man aldrig kommer att kunna konfrontera det eller göra något åt det, blir något av en röd tråd genom ett album som ljudmässigt spretar åt många olika håll.

Kompositionerna utgår alltigenom från samma struktur – en svag fältinspelning som ackompanjeras av ett piano, en gitarr eller knappt något alls och varje stycke verkar även berätta en historia (något som stärks bland annat av de långa men talande spårtitlarna). Det är rakt igenom vackert men samtidigt nedtyngande och sorgset, det är känslan av en jul utan snö eller en själ fylld av tomhet. Det är på många sätt en jobbig skiva men på minst lika många sätt en helt briljant sådan.

(Publicerad 2006)

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry