Linda Oláh: Solo

Linda Oláh
Solo
Pink Pamphlet

Av: PM Jönsson

Publicerad: mån, 2013-11-11 11:04

Låtarna är uppdelade i olika kategorier. "Improvisation 1-4". "Komposition 1-5". Samt låtar med berättande ord i titeln. Två versioner av "Stop Reasoning with My Heart", "It Is What It Is", "Variation" och "Finally Getting Closer". Jag tänker att Linda Oláh på sin första soloskiva experimenterar med olika uttryck, på ett plan känns skivan som en skiss till större arbeten, eller som ett dokument över en pågående process. Hon har nyligen avslutat studier vid Göteborgs musikhögskola, men har även förenat dans och musik under studier i Paris och har samarbetat med svenska improvisationsmusiker som Fredrik Ljungkvist, Linda Kallerdahl och Sofia Jernberg.

Ibland är rösten extremt nära, som på låtarna med ord. Ibland är det svårt att särskilja på vad som är röst och vad som är elektronisk musik. Ordlåtarna tycker jag känns mindre intressanta än när hon använder andning eller när rösten hackar, bryts av, härmar de elektroniska ljuden eller om det är tvärtom. De olika uttrycken blandas och skivan är som att kastas omkring i Linda Oláhs ljudvärld. Sammantaget är det en skiva som skapar en nyfikenhet, det finns många trådar att utforska.

Den mystiska melodin på "Komposition 1" - som inleder skivan - och som även dyker upp på näst sista spåret "Variation" lockar, synd att inte det spåret byggs ut. Droneklangerna på "Komposition 2" – skivans längsta spår – känns mindre originellt. Däremot rycks jag med i noisevågorna på "Komposition 5". Röst och elektronik, på ett eget sätt.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry