Liudas Mockunas, Jakob Riis: Uncertain Statistics

Jakob Riis, Liudas Mockunas
Uncertain Statistics
Konvoj Records KOR 002

Av: Thomas Millroth

Publicerad: ons, 2013-08-21 19:43

Jakob Riis på dator och mixerbord möter klarinettisten och saxofonisten Liudas Mockunas. Mockunas spelar till en början vackert, slingrigt och litet glansigt. Riis liksom slukar detta. Och så är det igång. De river och pillar i varandras instrument, allt tätare. En del av konststycket är hur de mer och mer trasslar ihop sig. Oskiljbara men ändå helt tydliga.

I fyra nummer strävar de mot en stark kulmination. Andetagen blir andfådda, ibland rör sig musiken liksom baklänges. Det är inte riktning i tid som räknas men förmågan att svälla upp, anstränga sig, balansera. Mot slutet känns det som om de glufsar i sig all musik de gett luft och vingar. Så böljar allt tätare musikaliska cluster ut och in i varandra.

Klangfärgen är ljus, rå, bitvis gnisslande. Det egenartade med dessa utflykter i en art som är ganska allmän med mixerbord, computer och ombearbetning av det spelade, det särskilda här är hur en syntetisk fjärmad känsla är helt borta: det känns intensivt i nuet, det känns som ett fruktbärande möte mellan analoga ljud och syntetiska.

Övertonerna från blåsinstrumenten blir liksom ett slags utslag över hela skalan av klanger från dator och mixerbord. Och tvärtom: Riis reser musiken upp gång på gång för att pröva dess verkshöjd. Magnifikt. Mockunas måste ta sig upp och pröva luften högt uppe.
Det lyckas varje gång. Inget rasar. En improviserad musik väl armerad.

Kött och stål omvartannat. En förunderlig kammarmusik, som smalnar så mycket att fördämningarna brister. Det är just så koncentrationen i det lilla fungerar. Jag höll på att skriva gränslöst, fast det är det inte, snarare tvärtom - men ändå. Modigt är det i alla fall. Och vackert, får musik vara det?

Men snälla rara, tänk på oss närsynta. Det är kongenialt formgivet konvolut, men apotekstor stil på flimrande rött ÄR svår att läsa!

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry