Lost in Hildurness Mount A

Lost in Hildurness
Mount A
12 Tonár 12t030

Av: Magnus Nygren

Publicerad: mån, 2009-10-26 02:06

Med cello som huvudinstrument skapar isländskan Hildur Ingveldardóttir Gudnadóttir en mycket vacker, sorglig och drömsk musik. Titlar som ”Light”, ”Floods” och ”Shadowed” är talande för stämningen under tio av skivans elva låtar. Långa drag med stråken växlas med repeterade melodiska mönster, och flera lager av ljud skapar fyllighet. Och när cellon får sällskap av instrument som sitar i ”Casting” och gamelanklockor i den väldigt fina ”Earbraces” tränger sig en fin österländsk stämning in.

Andra instrument som används är viola da gamba, vibrafon, röst, piano, harmonium och moran khuur (en tvåsträngad fiol från Mongoliet). Den elfte låten, den avslutande ”You”, är mer ömsint och kärleksfull med inbjudande klanger från sitar, djupa långa cellotoner och sakta frampumpade harmoniumdroner. Sammantaget en ganska introvert musik som gärna kan avlyssnas på hög volym hemma i fåtöljen.

”Mount A” är Hildur Ingveldardóttir Gudnadóttir första soloskiva. Hon har tidigare spelat med grupper/artister som Múm, Jóhann Jóhannsson, Pan Sonic, Stillupsteypa och Skúli Sverrisson.

(Publicerad 2007)

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry