Luc o Brunhild Ferrari Programme Commune

Luc + Brunhild Ferrari
Programme Commun
Sub Rosa SR363

Av: Daniel Persson

Publicerad: fre, 2013-02-08 01:43

Luc Ferrari's Programme Commun består av tre låtar på cirka tjugo minuter vardera. Det första stycket Programme Commun Pour Clavecin Amplifie Et Bande Magnetique (1972) är framfört på harpa av Elisabeth Chojnacka. Det är ganska hetsigt och glatt, men trots det så ställer det enligt Luc Ferrari själv en allvarlig fråga: kan man särskilja sitt konstnärskap från det politiska? I detta fallet musik.

Programme Commun var en socialistisk reform från 1972 som stöddes av Ferrari och musikstycket är tänkt att fungera som en musikalisk kommentar till det. Jag vet inte om bakgrundsfaktan är nödvändig för att uppskatta detta stycke, men det är ett utmärkt, om än inte helt behagligt, stycke musik som under hela sin längd stegrar i intensitet, för att under de sista minuterna lugna ner sig till ljudet av syrsor.

Didascalies 2 (1993), inspelat 2008, är för två pianon och en fiol och även det är hetsigt och disharmoniskt vilket också gäller Les Emois D'Aphrodite (1986–1998) som dock har en lite rikare orkestrering, nämligen slagverk, klarinett, två samplers, en cd-spelare och synth. Här använder Ferrari en inspelning från
1986 som han spelade in på nytt 1998 där han med hjälp av sampler manipulerat inspelningen och gjort den mer disharmonisk.

Det är på det stora hela en något jobbig lyssning, men jag rekommenderar det varmt.

Skivan är förpackad som en dubbel-cd där den andra skivan består av Luc's fru Brunhilds inspelningar, även här handlar det om tre stycken, där Brunhild, efter viss tvekan bestämt sig för att bygga vidare på Luc's sista verk som han inte hann slutföra innan han dog 2005. De består, i ett försök att rekonstruera minnen, av gamla kassettinspelningar med field recordings av människor, fåglar och andra naturljud, varvat med olika instrument, inte olikt Luc's Presque Rien.

Dessa två skivor tillsammans utgör en utmärkt introduktion till Luc och Brunhild Ferraris rika produktion.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry