Lucien Johnson / Alan Silva / Makoto Sato: Stinging Nettles

Lucien Johnson / Alan Silva / Makoto Sato
Stinging Nettles
Improvising Beings, ib29

Av: Joacim Nyberg

Publicerad: ons, 2015-03-18 10:30

Ibland är musik helt enkelt bara väldigt bra. Det kan vara svår att sätta fingret på vad det är, men man känner att det verkligen funkar. När jag satte på Stinging Nettles kände jag direkt att det var ett exempel på en skiva där musiken bara är, och lever sitt eget liv.

Trion på skivan består av unge nyzeeländske tenoristen Lucien Johnson, legendariske Alan Silva på kontrabas och japanen Makoto Sato på trummor. Silva och Sato har ett långt förflutet tillsammans och har spelat så mycket att de låter som en. Deras samspel är snudd på kusligt tajt och Johnson lutar sig tryggt mot dem.

Musiken är luftig men energisk, det är frijazz av klassisk skola, men saxspelet är ganska speciellt och förtjänar uppmärksamhet. Johnson är inte saxofonist som spelar på ljudskapande. Inga höga skrik eller bubblande abstraktioner, nej han spelar melodiskt, rytmiskt och tekniskt konventionellt. Han spelar extremt jazzigt. Detta sätt att spela improviserad musik för tankarna bakåt i tiden till en tid då man fortfarande utforskade jazzens möjligheter och var gränserna gick. Stinging Nettles är en skiva som hyllar traditionen samtidigt som den befäster den både i historien och samtiden.

Johnsons härligt innerliga saxspel och Silva/Satos avslappnade men äventyrliga grund gör Stinging Nettles till en mycket sympatisk och skön skiva att lyssna på. Det bara funkar.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry