Mainliner: Revelation Space

Mainliner
Revelation Space
Riot Season, REPOSECD036

Av: Sven Rånlund

Publicerad: tis, 2013-09-03 18:10

Japanska Mainliner har återuppstått och alla hi-fi-vänner kan genast bläddra vidare, för grisigare ljudbild än så här finns inte. Efter tolv års Mainliner-paus har Acid Mother Temples Kawabata Makoto återigen preparerat sin ”motorpsycho guitar” och spelat in den skitigaste, hårdaste psych-rock man kan föreställa sig, denna gång med tidigare trummisen Koji Shimura och nye basisten och Kawabe Taigen (från Bo Ningen).

Debutplattan Mellow Out från 1996 är fortfarande ojämförligt brutal, på rätt volym och i fel umgänge kan den nog framkalla våld. Blandningen av supertrippig stonerrock, extrem distortion och fullständigt friformshjärnsläpp gjorde Mainliner till en av de mest profilerade av de redan märkvärdiga japanska undergroundbanden. Attacken i musiken är bara ett signum, lika framträdande är uthålligheten.

Den massiva, psycho-boogie-feedback-maskinen med rymdklangssång har inte förfinats ett jota mellan Mellow Out och nya Revelation Space. Kawabata Makotos kraschade gitarrdistortion dominerar fortfarande ljudbilden i långa, vältande, svävande solon. Shimura och Taigen (som också sjunger) är en matchande combo som får till ett monumentalt groove. Avslutande 20 minuter långa ”New Sun” galopperar iväg i tempo och intensitet, med Taigens sång ekande som en havande blåval i Mainliners svarta universum. Övermäktigt, ack så kärkommet.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry