Marc Behrens: Queendom Maybe Rise

Marc Behrens
Queendom Maybe Rise
Crónica 076

Av: Sven Rånlund

Publicerad: tors, 2013-05-16 22:23

Marc Behrens från Tyskland är bild- och ljudkonstnär med en diger verklista med utställningar och inspelningar. Queensdom Maybe Rise är hans första på portugiska Crónica, ett skivbolag som formligen vräker ut högkvalitativ elektroakustisk musik.

Två kompositioner bjuds här, det drygt 40 minuter långa stycket ”Maybe Rise” med överlagrade fältinspelningar och elektroniska drones som formar ett slags abstrakt, visuell ljudberättelse. Inspelningarna är från naturområden i Australien, fågelliv och mikrofonspår sugs in i spänning som skapas av elektroniska klanger. Knappast helt unikt, den här ljudterrängen påminner en hel del om Francisco López, ett släktskap som kanske förklaras av att de också tidigare samarbetat.

Mer intressant är den avslutande ”Queendom”, skapad i anslutning till en initieringscermoni när Kungariket Elgaland-Vargaland öppnade sitt tyska konsulat i staden Karben 2009. Av inspelningen av Yôko Higashis röst, och enbart den, har Marc Behrens gjort ett starkt stycke på åtta minuter som har ett slags bakvänt, implosivt sug i sig. Higashis röstfragment har digitaltrimmats, förtätats, förtunnats, stavelser går som fuktiga spår i spökdimma. En komposition, lika skicklig som magisk, som borde tilltala fans av Elektronmusikstudions pionjärer.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry