Marc Ducret

Marc Ducret
Le Sens De La Marche
Illusions 313004

Av: Magnus Nygren

Publicerad: lör, 2009-09-26 01:04

Den franske gitarristen Marc Ducret har en extensiv skivkatalog bakom sig, både under eget namn och tillsammans med Tim Berne. Jag har lyssnat på några av skivorna men aldrig riktigt fallit för det han gjort. Det gör jag däremot för ”Le Sens De La Marche” på franska bolaget Illusions vilket drivs av Stéphane Berland som även driver ”svenska” Ayler Records.

”Le Sens De La Marche” är en liveplatta inspelad 2007. Med ett elvamannaband framför Ducret en mycket tät och arrangerad musik som skulle kunna liknas vid ett jazzrockigt Univers Zero med doser av Frank Zappa à la ”Jazz from Hell”-perioden. Lämnar man namedroppandet handlar det om skriven, välspelad musik som inte drar sig för att vara svår, rock och jazz i ett utförande som liknar den klassiska musikens.

Fem blåsinstrument, vibrafon, klaviatur, piano, trummor, bas och gitarr låter sig tämjas. Med distinkt tematik löper de gatlopp längs aviga takter och invecklade passager. Men i arrangemangen tycks det finnas ett inbyggt motstånd som musiken kan studsa mot och undvika det statiska. Dessutom finns utrymme för solister att sväva ut i obestämda rörelser. Det byggs upp spänningar, spänst och en hel massa dynamik. Den drivna estetiken får ta plats. Men istället för att lägga sig som en blöt trasa över musiken ger den både livskraft och glädje.

På ett formmässigt plan är ”Le Sens De La Marche” som hämtad från en annan tid. Men soundet avslöjar att det trots allt handlar om nutid. En kul skiva.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry