Maria Faust Jazz Catastrophe

Maria Faust Jazz Catastrophe
Maria Faust Jazz Catastrophe
Barefoot Records BFREC 025 CD

Av: Thomas Millroth

Publicerad: tors, 2013-11-28 17:16

Maria Faust, före detta Pistol Nr 9, är en skarpblåsande saxofonist, som utan ansats passerar de allra flesta hinder som traditionerna inom jazzmusiken ställt upp.

Maria Faust Jazz Catastrophe är en välsignelse i en alltför ofta alltför eklektisk eller välljudande jazzsamtid. Även om bandet inte låter likadant som Swedish Azz finns något av samma attityd. Inte en älskling lämnas oruskad ifred.

Det femton personer starka bandet består av fyra saxar, en flöjt, två trumpeter, en trombon, en tuba, en röst- och elektronikutövare, två basar, gitarr, piano, trummor. Jag vill inte nämna någon särskild medlem. Bara konstatera att det är en fast grund de storvulna, svepande, melodiska arrangemangen står på. Det är ett musiklandskap, där musikerna kilar bakom varandra, gömmer sig, försvinner in i buskagen, för att plötsligt dyka upp igen. Då och då samlade i ostyriga grupper. Som faktiskt både kan skapa våldsamma kulminationer och stilla sig efteråt utan att lyssnaren förlorar intresset.

Maria Faust är en estniskfödd musiker verksam i Danmark, en fantastisk saxofonist av det mer extroverta slaget. Hon har skapat en traditionell häxbrygd där Ellington, Mingus och all den traditionen står för märgbenet, men så har hon stoppat i så mycket mer, spjälkat upp ingredienserna tills allt faktiskt är hennes eget.

Inte tänker jag på detta som jazz i största allmänhet, men välsignade är de jazzdiggare som söker nya intryck. Varsågoda. Och alla andra som lyssnar på jazz ibland bara. Här är jazzen som man föreställer sig den innan den tämjdes.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry