Masayoshi Fujita: Stories

Masayoshi Fujita
Stories
Flau Records FLAU31

Av: Mattias Jonsson

Publicerad: mån, 2013-02-04 21:52

Vibrafonisten Masayoshi Fujita har tidigare gjort ett par album med klickande och knastrande electronica under namnet El Fog. På Stories, hans första album i eget namn, tar det akustiska över från det elektroniska. Det är en meditativ skiva, en fascinerande provkarta över vad man kan göra med detta sympatiska instrument.

Här finns plats för många genreetiketter. Inledningsspåret ”Deers” påminner starkt om något Steve Reich-skt stycke, mjukt och rytmiskt framstudsande. Härnäst följer ”Snow Storm” som böljar fram genom upprepade, långsamt ekande vågrörelser. Det skulle kunna vara ett tidigt spår med Tortoise. Det är inget oväder direkt, mer som när flingorna yr omkring i en snöglob.

Så fortsätter det. ”Story of Forest” innehåller även stråkar och rör sig mot det neoklassiska, ”Story of Waterfall I. & II.” rör sig mot jazzen, ”Swan and Morning Dews” rör sig mot sävlig, Eno-lik ambient. Som synes vandrar låttitlarna runt i naturen, som om musiken ville hjälpa naturen att berätta sina egna historier.

Som lyssnare kan man lätt dras in i musiken och finna den rogivande och funktionell, som vore den märkbart präglad av japansk, strikt estetik. Samtidigt händer det saker i musiken, små virvlar här och där, som gör att det vore dumt att reducera den till enbart bakgrundsmusik. Jag gillar också tanken på att en skiva med akustisk solovibrafon kan kännas som att den har ett så starkt släktskap med postrock och electronica, det finns en logisk men inte helt självklar koppling där.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry