Mi and L'au s/t

Mi and L'au
Mi and L'au
Young God 31

Av: Mats Gustafsson

Publicerad: fre, 2009-10-30 02:36

Michael Giras skivbolag Young God Records är ett i många kretsar oomtvistligt kvalitetsmärke, men vad som i mina ögon gör bolaget unikt är dess förmåga att sålla agnarna från vetet när det gäller den moderna folkmusiken. Visst har kanske nyhetens behag lagts sig lite grann när det gäller såväl Devendra Banhart, Akron/Family som Giras egna band Angels of the Light, men sett ur ett lite bredare perspektiv är det de gör fortfarande något av det intressantaste i vågen av så kallad neo-folk.

Fransk-finska duon Mi and L'au passar väl in vid sidan av dessa tre utan att egentligen låta som någon av dem. De sparsmakade, flytande, nästan viskande arrangemangen av akustisk gitarr och bräcklig sång tar all den tid de behöver för att närma sig den musikaliska visionen de involverade tycks sträva efter. Kanske kommer känslan av detta gränslösa tålamod från det faktum att plattan till stora delar spelades in i en liten enslig stuga på den finska landsbygden. Det finns ingenting här som antyder någon som helst brådska eller stress utan snarare att Mi and L'au har vridit och vänt på varje ton, förstorat upp och böjt varje akustiskt ljud och röstpålägg om och om igen till dess allting sitter på rätt plats.

I vissa stunder kommer jag på mig själv att tycka att allt är lite väl perfekt och uttänkt men samtidigt inser jag att de som har tålamod och är villiga att vänta kommer att upptäcka och njuta av de små skiftningarna och den vackra sammanvävningen av folkmusik och varsam experimentalism.

(Publicerad 2005)

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry