Michel Doneda: Everybody Digs

Michel Doneda
Everybody Digs
Relative Pitch RPR1027

Av: Thomas Millroth

Publicerad: tis, 2014-11-04 20:37

Alla gillar Michel Doneda, visst gör vi det, denne eminente sopransaxofonist som splittrar upp ljuden i regnbågar. Men samtidigt är det med viss ironi som Donedas 60-årsdag firas med den rubriken. För faktiskt är han fortfarande en sökare i sopransaxofonens mest gnistrande prisma.
Det som går att invända mot honom vore i så fall hans drömska känsla för alla de ljud och klanger han frambringar i sin utforskning av sopranens möjligheter. Här finns ingen riktig attack, inte heller några risker som hörs. Han har själv byggt upp allt det han står på och vacklar förstås inte en enda sekund. Då kan hans musik tolkas som kompromisslös. Ljuden svävar och svirrar och skär sig och dirrar precis som om musiken passerade ett prisma eller som om den hade frusits till is och brutits ner i kristaller.

Det är vasst på alla sätt. Dvs skärande och även välfunnet. Framför allt väl sammanhållet. På omslaget rekommenderar Evan Parker hans legato. Och det är väl så denna musik hörs. Sammanhållen, utan obehagliga skarvar. En kylig värme stiger genom hela albumet. Kylig för att han är så sammankopplad med sin teknik, men varm, därför att han också förmår använda sina erövringar på ett känslosamt vis. Resultatet är ljus, svirrande, litet elegant, och märkligt nog kommer jag att tänka på gamla elektroniska verk av Ralph Lundsten utan att detta liknar honom. Men ändå. För många år sedan tänkte jag bara illa om Lundsten. Så hörde jag om några gamla verk och hörde något helt annat än första gången.

Så tänker jag även om Doneda. På ett plan är det imponerande som ett överexponerat foto av packisen och kan lätt avvisas som enkel estetik. Men på ett annat plan, som nog är viktigare, är Doneda ett utslag av undersökning där självklara formuleringar – i legato till exempel – växer fram. Deras komplexitet döljs ibland bakom den skimrande ytan. Michel Doneda hör sannolikt till de riktigt stora ljudskaparna på sopransaxofon. Han gör sin musik i bländande motljus, men vad är det för fel på det. Njut utan skavsår.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry