Midaircondo: Reports On the Horizon

Midaircondo
Reports on the Horizon
Twin Seed TWINS002CD

Av: Tobias Norström

Publicerad: tors, 2011-10-20 18:23

Varje spår på Midaircondos nya album namnger en specifik miljö och en kortare tidsperiod. Det är till synes slumpmässigt utvalda platser ur vardagen, alltifrån en neonbelyst fruktdisk i mataffären till ett övergångsställe i olika tillstånd. Från dessa platser uppstår fascinerande musik, toner som skapade ur ett nästan improviserat experiment. Samtliga spår vilar på olika former av slagverk - ett resultat av samarbetet med Michala Østergaard-Nielsen. De rytmiska inslagen ger verken en puls och ett driv som både uppenbart och naturligt kan kopplas till skivans urbana koncept.

Det är överlag suggestivt med organiska ljud och instrument som subtilt hintar om en stadens tematik. Toner samverkar för att framkalla bilder och intima känslor av olika exteriörer. Kompositionen tenderar ibland att bli svajig, nästan ofokuserad eller åtminstone något löst sammanhållen.

Reports On the Horizon är på så vis en skiva som i flera avseenden skiljer sig från Midaircondos tidigare arbeten. Den kopplar ett mer utsvävande grepp av uppfriskande ljudlandskap där mycket tycks möjligt men lika mycket framstår som slätstruket. Samtidigt är det ett album som cementerar Midaircondos plats som en av musiksveriges intressantaste och bäst bevarade (och till viss del även undangömda) skatter.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry