Mike Tamburo Language of the Birds and Other Fantasies

Mike Tamburo
Language of the Birds and Other Fantasies
New American Folk Hero NAFH 33 / The Music Fellowship MF33

Av: Mats Gustafsson

Publicerad: lör, 2010-01-16 02:03

Kvantitet är inte alltid liktydigt med kvalitet. När Merzbow släppte 50 skivor paketerade i en koffert var det många som fascinerades, men om sanningen ska fram var det väldigt få som imponerades av de ljud som presenterades. En Merzbowentusiast i bekantskapskretsen kom så pass långt som till skiva 34 men orkade sedan inte längre, utan sålde hela väskan, med en rejäl vinst kan man anta.

När multiinstrumentalisten och filmmakaren Mike Tamburo från Kensington, Pennsylvania släpper sju välfyllda CD-R, en DVD med elva filmer och två livespelningar och ett 72 sidor långt häfte med sina texter är det den makalöst vackra paketeringen, passionen och omfattningen som initialt imponerar.

En djupare utflykt in i den ljudvärld som presenteras visar dock upp Tamburos obestridliga talang att bemästra såväl den primitiva amerikanska folktraditionen som melodisk minimalism, klassiskt slingrande gitarrspel och indisk raga. Detta växlas med organiska, långsamt släpande ljudlandskap som andas lika delar droner och noise.

Ofta befinner sig dock Tamburo mitt bland ömsint konstruerade gitarrtexturer som uttrycksmässigt har en hel del gemensamt med gelikar såsom Jack Rose, Glenn Jones, Sir Richard Bishop, Steffen Basho-Junghans och James Blackshaw. Tamburo stannar emellertid sällan vid att endast utforska gitarrens ramar och gränser utan lägger till rikligt med effekter, klarinett, bjällror, orgel, cymbaler, metallobjekt, elektronik, munspel, dulcimer, exotiska blåsinstrument, harpa, dragspel och antagligen mycket mer än vad jag någonsin kan inbilla mig.

Det är ett ambitiöst musikaliskt äventyr som sin omfångsrikedom till trots håller ihop och tillsammans med Tamburos surrealistiska lyrik och abstrakta filmkonst utgör ett okänt, modernt mästerverk som på sätt och vis kanske gör sig bäst i en limiterad upplaga om 250 exemplar, men som verkligen borde höras, upplevas och insupas av fler.

(Publicerad 2007)

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry