Mountains Choral

Mountains
Choral
Thrill Jockey 211

Av: PM Jönsson

Publicerad: tis, 2009-09-29 21:35

Är det Tape? Eller Ass? Nej, ”Map Table” från Koen Holtkamp och Brendon Andereggs nya skiva under namnet Mountains. Johan Berthling medverkade på Koen Holtkamps soloalbum ”Field Rituals” från i fjol så det musikaliska släktskapet med Tape är inte konstigt, och jag kan mycket väl tänka mig att Häpna med glädje skulle ge ut en skiva med Mountains.

Resten av skivan går delvis in i andra territorier. Samtidsambient kanske man kan kalla det, men sjuttiotalet är inte långt borta när musiken flyter fram med långa linjer, varma droneklanger och olika ljudkällor (gitarr, piano, synthar, fältinspelningar m.m.) som aldrig irriterar öronen. Det är mer heltäckningsmatta än spikmatta.

Lite väl soft tycker jag till en början, men efter ett tag släcks ögonen och de sex låtarna (flertalet runt tio minuter) lockar mer och mer. Behaglig musik att vistas i, helt enkelt. Trots att låtarna är som separata öar är de dock uppbyggda alltför likartat, med försiktiga intron, fler instrument tittar förbi, lågmälda crescendon, och på slutet tonas musiken ned. Snyggt när det på ”Map Table” och ”Telescope” tangerar vattenljud (den sistnämnda använder inspelningar från ett åskoväder i Arizonas öken), ungefär som att stå bakom ett vattenfall och bländas av små, skarpa solstrålar.

Jag har inte hört tidigare Mountainsskivor - men tycker att ”Field Rituals” är något starkare, där finns fler brytpunkter, kontraster som berikar.

Fotnot: Holtkamp och Anderegg driver även skivbolaget Apestaartje som bland annat släppt skivor med Minamo och Sebastien Roux.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry