Natasha Barrett: Peat + Polymer

Natasha Barrett
Peat + Polymer
+3Db 020

Av: Thomas Millroth

Publicerad: tors, 2015-03-05 19:06

Natasha Barrett är en brittisk tonsättare som residerar i Norge.
En dubbel-cd. Två skivor av helt skilda karaktärer. Den ena är fylld av konkreta vardagsljud, folk som säger saker på olika språk, bilar som tutar, det är ett liv och ett kiv i denna konkreta ljudmix. Som nästan inte verkar mixad, vilket förstås är meningen.

Den fungerar som ett rum där vi blundande kan vara med inomhus och utomhus. Ständigt förvånad över vad jag är med om. Var är jag? Här finns märkliga avtryck, som en promenad genom Shanghai. Oväntade ljud kantar min lyssnarväg. Som små vykort från främmande ljudort.

Det är en fascinerande resa som bjuds. Meningslöst kan först tyckas, men snart är uppmärksamheten där, inte minst för att Barrett har förmått växla mellan avlägset och nära, begripligt och fullständigt obegripligt, främmande och bekant. Där finns alltid en rumslig rörelse.

Den är desto tydligare i den andra skivan, som är mycket abstraktare. Här har de konkreta ljuden förvandlats till abstrakta klanger med en märklig effekt. Särskilt med hörlurar uppstår ljudrum. Jag kommer tänka på Bernhard Leitners ljudkompositioner. Med hörlurar över öronen börjar hela rummet låta och lyssnaren befinner sig mitt i.Ljudverk påverkar vår hörsel, självklart, men också balans och syn.

Med verk som Barretts i lurarna upphör de intryck och den sinnesnärvaro, som nyss fanns. Annat kommer, rummet växer, förändras, blir skevt, stort, smalt. Liksom att komma in i en kristall av ljud. Och en resa i hörselns allomfattande upplevelsevärld långt utanför den vanliga musikaliska resan.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry