Origami Arktika Trollebotn

Origami Arktika
Trollebotn
Silber Records silber 062

Av: Mats Gustafsson

Publicerad: lör, 2010-01-02 17:04

Norska Origami Arktika bildades redan 1992 och har under tiden blandat och gett såväl när det gäller medverkande musiker som kvalitet. ”Trollebotn” är tveklöst deras till dags dato mest imponerande verk vilket kanske är föga överraskande med tanke på vilka som medverkar. Grundaren Rune Flaten omger sig numera med underjordsikoner såsom Tore Bøe (Origami Republika), Kai Mikalsen (Kobi), Kjell Runar Jenssen (Motorpsycho och Del), Kjell Øyvind Braaten (Varde, Ehwaz), Kjell-Olav Jørgensen (Salvatore) och Bjarne Larsen (Salvatore).

Med kunskap baserad i hur ovan nämnda band låter är det lätt att förstå att vi här bjuds till en musikalisk resa genom mångfacetterad, och tidvis oländig terräng. Origami Arktika väljer att placera sin försiktigt smygande norska folkmusik på ett lapptäcke av elektroakustisk improvisation, spöklika ambienta toner, majestätiska dimbankar av droner och överraskande postrockstrukturer.

Det är en imponerande helhet som tack vare Flatens mystiska röst och det tidlösa musikaliska anslaget innehar en kraftfullt absorberande förmåga. Legenderna och historierna kring livet i svårtillgängliga Trollebotn är många och jag anar att bandets avsikt är att försöka förmedla den känslan innan atmosfären försvinner. Man gör det genom att omtolka traditionella visor och att musiksätta sägner och resultatet är lika delar meditativt och deprimerande.

(Publicerad 2007)

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry