Otomo Yoshihide / Paal Nilssen-Love_Yoshihide_Nilssen-Love

Otomo Yoshihide / Paal Nilssen-Love
Otomo Yoshihide & Paal Nilssen-Love
Jvtlandt JVT0011

Av: Johan Redin

Publicerad: tors, 2014-09-25 19:09

Den norske trumstormen Paal Nilssen-Love och den japanske gitarrmogulen Otomo Yoshihide behöver knappast någon introduktion vid det här laget. Båda är extremt produktiva med alla tänkbara konstellationer och projekt bakom sig utan att det har känts lamt eller som en kopp för mycket av något.

Däremot kanske inte allt känns otroligt relevant. Denna livesession mellan Yoshihide och Nilssen-Love från Jazzhouse i Köpenhamn förra året bjuder på ett drygt trettio minuter långt stycke friform som jag inbillar mig hade en betydligt större intensitet in situ. Musiken tar visserligen tag in en liksom i en storm redan från de första sekunderna, men ganska snart känns det mer som en motvind, eller paradoxalt som en stillastående storm. Det kan sägas att väldigt mycket händer, men också att inget händer; ett inte alltför ovanligt problem inom frijazzen.

Det är svårt att peka på vad som inte tänder mig. Båda musikerna är kolossalt bra. Som sagt var det nog betydligt mer övertygande på Jazzhouse än på denna cd, där den katastrofala ljudbilden med dominerande elgitarr i förgrunden och tunga, ganska grumliga trummor i bakgrunden skapar en obalans som gör att man som lyssnare börja tänka på hur det egentligen lät snarare än hur det låter här och nu. Det danska skivbolaget Jvtlandt är ett intressant bolag med många bra releaser hittills, så frågan är vad som drivit dem att satsa på att släppa just detta.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry