Paul Lytton: "?" "!"

Paul Lytton
"?" "!"
Pleasure Of The Text Records, POTTR1303

Av: Joacim Nyberg

Publicerad: tis, 2015-06-09 15:27

Det här är värt att fira! Slagverkslegenden Paul Lytton släpper i och med "?" "!" sin första soloskiva på över 35 år! Och det har varit värt väntan. Skivan har vi Lyttons flitige samarbetspartner Nate Wooley och hans skivbolag Pleasure Of The Text Records att tack för.

1979 kom LP:n The Inclined Stick på en annan viktig kollegas skivbolag, Paul Lovens PoTorch Records. Lytton var tidigt ute med att integrera liveelektronik i sitt spel och var också en av en handfull slagverkare som förändrade instrumentets roll, från en rytmisk apparat till ett framträdande och tongivande musikaliskt element.

Vid ett jämförande mellan The Inclined Stick och "?" "!" inser man att tiden gör saker med en musiker. Den förra skivan är ganska hård och lite yvig med mycket slagverk och de elektroniska elementen utforskas fortfarande. På den senare är musiken mer fokuserad, ljuden lite mindre och Lytton uppvisar generellt en större kontroll. År 2015 är han helt enkelt lite äldre, lite klokare.

På ett mästerligt sätt vävs nu elektronik och slagverk samman till en stundtals icke separerbar kropp och där känslan av lo-fi och DIY sätter sin prägel på musiken. Trots att det inte är mycket trumspel så är alla sound väldigt rytmiska. Man känner på något sätt att det är en slagverkare som spelar även om det är abstrakta ljud som skapas. Däri ligger en styrka, att det hela tiden hoppar, kränger, ja nästan svänger. Det gör musiken rastlös på ett bra sätt och hos mig som lyssnar spritter det i kroppen.

Det är bara att konstatera att Paul Lytton är en av de stora mästarna och att han fortsätter att vara otroligt intressant år efter år. Respekt.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry