Philippe Lauzier: Transparence

Philippe Lauzier
Transparence
Schraum 18

Av: Thomas Millroth

Publicerad: ons, 2013-10-30 16:28

Philippe Lauzier är kanadensisk rörblåsare. Han är tekniskt oerhört driven, nästan kyligt perfekt. På ett tidigare album, Schraum 11, spelade han ihop med Nils Ostendorf och Philip Zoubek. Den kan jag rekommendera, en glimrande trio. Hans briljanta skärpa kommer till sin rätt.

Som solist är Lauzier ännu mer glimrande. Han spelar ibland basklarinett akustiskt utan pålägg, ibland spelar han med feedback, han lägger stämmor över varandra och så vidare. Stämningen är skir och litet kylig.

Ett konstmusikprojekt som låter som ett konstmusikprojekt. Allt är oerhört välgjort, elegant, smart. Men jag har svårt att finna den konstnärliga motivationen. Finns ingen slump, är allt planerat?
När han låter som intensivast kan det vara mitt uppe i en cirkulär andning. Litet kropp och material ger sig till känna. Men jag har hört det av många andra mycket bättre förr.

Han lägger inte till något. Och jag har svårt att förstå annat än att han gör denna skiva bara för att han kan. För kan, det kan han!
Glimrande, kristalliskt genomsiktligt, visst, men det känns aldrig som om denna musik vill mig något annat än att jag ska bli imponerad.
Det blir jag.
So what.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry