Platform: Anthropocene

Platform
Anthropocene
Va Fongool, VAFCD013

Av: Joacim Nyberg

Publicerad: mån, 2015-09-28 11:09

Platform är samarbetet mellan tre unga musiker på den norska jazzscenen (Katrine Schiøtt cello, Jan Martin Gismervik trummor, Jonas Cambien piano) och improveteranen Xavier Charles (klarinett). Titlarna på skivan Anthropocene är latinska namn på insekter och liknelsen är ganska slående. Ibland för musiken tankarna till stora harkrankar som fladdrar omkring, ibland en mängd små ben som spritter och ibland krälar det långsamt. Det är en avskalad impro som fokuserar på ljud men som även rymmer drones och järv rytmik.

Samspelet är väldigt fint, trion har spelat sedan 2011 och Charles anslöt sig 2012 och det märks att de har spelat en del ihop. Gismerviks trummor är minimalistiska men väldigt väl avvägda och Schiøtts cello och Cambiens ofta preparerade piano låter väldigt fint ihop. Charles är en mästare på att skapa texturer och spelar diskret men auktoritärt och smälter in fint.

Musiken är enkel men med djup. Ibland är det de små medlen, de små ljuden som är kraftfullast. Anthropocene är en bra improplatta, jag gillar verkligen att den är så opretentiös. Bra gruppsound, bra riktning, hög spänning. Bra musik!

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry