Remi Àlvarez, Ingebrigt Håker Flaten: First Duet Live

Remi Àlvarez / Ingebrigt Håker Flaten
First Duet Live
JaZt Tapes CD-034

Av: Thomas Millroth

Publicerad: sön, 2012-06-24 19:07

Tenorsaxofonisten Remi Àlvarez kommer från Mexiko, men har en lång historia i New York, där han jobbat med sådana som George Lewis och Anthony Braxton. Hans spelstil är precis så där frijazzig man kan tro. Smidigt, virtuost och målinriktat för han musiken framåt via skalor till förtätningar och stegringar.

Ingebrigt Håker Flaten är en muskelmusiker på bas. En Herkules tillsammans med Mats Gustafsson. Bassträngarna är aldrig så smidiga, studsande och gör medspelarna så tyngdlösa som med Håker Flaten. Säkert var ordet. Och säkert är det också här. Han vilar i denna känsla, lugnt, tryggt. Liksom promenerande genom musiken tillsammans med Àlvarez. Arm i arm, stillsamt konverserande.

Det är lysande kammarjazz fylld av förväntade vändningar. Musik som redan från början har flytväst på. Jag tror denna konsert i San Antonio var en intim och stark upplevelse, som gav en gemenskapskänsla. På CD hör jag mer retoriken, linjerna i den musik de vill producera för tillfället. För habituen: två lysande musiker, som ibland gör litet extra, och tillsammans gör finfin Kleinkunst. Inte det sämsta, precis.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry