Rodrigo Amado / Joe McPhee / Kent Kessler / Chris Corsano: This Is Our Language

Rodrigo Amado / Joe McPhee / Kent Kessler / Chris Corsano
This Is Our Language
Not Two Records, MW 922-2

Av: Joacim Nyberg

Publicerad: tis, 2015-09-29 13:20

Portugisiske saxofonisten Rodrigo Amado har etablerat sig som en stark röst på den internationella frijazzscenen. Hans samarbeten sträcker sig över kontinenterna och han har ständigt något nytt på gång. Den senaste skivan This Is Our Language är ett samarbete med tre generationer amerikanska musiker: frijazzfarfar Joe McPhee, rutinerade Chicago-basisten Kent Kessler och unga trumfenomenet Chris Corsano.

Skivan inleds med en innerligt vacker duo mellan Amados tenor och McPhees alt. Smärta och nakenhet, men också hopp och vilja. Kessler ansluter så småningom med ett djupt, klokt basspel som bidrar med stabilitet. Stycket är som en sammanfattning av frijazzhistorien och all dess hjärta och smärta.

På andraspåret gör Chris Corsano entré med ett virvlande snabbt trumsolo. Han spelar mängder med slag men aldrig för många. Han har en ovanlig finkänslighet och är otroligt lyhörd och mjuk i det hårda. Kessler ger sig in i leken och musiken börjar puttra. McPhee sprutar toner ur sin pocket trumpet och Amado kommer med listiga instick och spelar fantastiskt intelligent och auktoritärt. Och kvartetten spelar verkligen ihop.

Skivans övriga spår ger klassisk eldig Free Jazz men även nedbruten improvisaition med korta sounds, böljande rörelser och folktoner. Det ligger hela tiden ett lugn över musiken som tyder på stor musikalitet. Det är skönt att lyssna på. Alla spår har sina kvaliteter och det är roligt att kvartetten delar upp sig i mindre konstellationer. This Is Our Language är en fantastisk modern frijazzskiva av en supergrupp som verkligen funkar. Både imponerande och berörande.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry