Ryuichi Sakamoto / Illuha / Taylor Deupree: Perpetual

Ryuichi Sakamoto / Illuha / Taylor Deupree
Perpetual
12k, 12K1082

Av: Joacim Nyberg

Publicerad: tis, 2015-03-31 12:18

Friskt vågat hälften vunnet brukar det heta. Men om hälften är vunnet har per automatik även hälften gått förlorat. Perpetual är en skiva där den förlorade hälften blir långt mer kännbar än den vunna dito.

Inspelad i Japan sommaren 2013 presenterar Perpetual ett möte mellan duon Illuha (Corey Fuller, gitarr, pianet och elektronik, och Tomoyoshi Date, tramporgel, elektronik och "Noises"), 12k:s egen Taylor Deupree på modulärsynt, samt tungviktaren Ryuichi Sakamoto på piano och slagverk. Musiken kan beskrivas som snäll elektroakustisk ambient. Inga yviga gester utan snarare försiktiga rörelser för att inte störa någon. Men det stör faktiskt mig väldigt mycket. Avsaknaden av chanstagande, vilja och riktning gör musiken händelselös och substanslös. När jag lyssnar noggrant tappar jag intresset och när jag låter musiken vara i bakgrunden försvinner den helt. Det är vackert men ack så intetsägande.

Musik som rör sig ambient-territorier kommer ofta lite billigt undan. Det känns som att vad som helst med svävande ljud, långsam utveckling och ett drömskt skimmer accepteras. Men jag köper det inte. Det spelar heller ingen roll hur stora namn det står skrivet på omslaget, om ingen tar ansvar för musiken rasar allt. Perpetual är ännu ett exempel på ett misslyckat ad hoc-möte där musiken inte kommer någon vart.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry