Saka Cementen

Saka
Cementen
Stone Floor Records SFR002

Av: Magnus Nygren

Publicerad: ons, 2012-09-26 17:20

Det nya norska skivbolaget Stone Floor Records lovar gott. Först ut var svensk-norska All Included med Martin Küchen i täten där Thomas Millroth noterar ”Det här albumet är avspänt, lättlyssnat, mycket vackert men med ett sug av nödvändighet, som just nu är Küchens särmärke.” i sin recension här i Soundofmusic.

Med skivan Cementen är trion Saka nummer två ut. Och här är det varken avskalat eller lättlyssnat. Med sin frijazz som bottnar i 1960-talet är det mestadels energiskt och vildvuxet. Kristoffer Alberts bökar runt med metalliskt vibrato i tenorsaxofonen, Jon Rune Strøm pumpar hårt på basen och Dan Erik Knedal Andersen är rytmiskt skramlig. Det är bra på skiva, men jag tänker att de som var på Cementen i Stavanger i november 2011 fick än mer att ta till sig. Ett karaktärsdrag hos gruppen är det råa och hårda soundet. Metalliska ”missljud” från basen, cymbaler och en tjock hi-hat tillsammans med Alberts tenorsax leder åt samma håll. Den hårda attityden till trots finns utrymme för lägre densiteter, men ivern falnar aldrig.

Sedan denna andra skiva på bolaget har det även kommit en tredje, också den med en trio – Universal Indians – med sax, bas och trummor. Bakom bolaget står basisten Jon Rune Strøm och trumslagaren Tollef Østvang. Alla omslag görs fint av Lasse Marhaug.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry