Sharawaji: Sharawaji

Sharawaji
Sharawaji
Clang, 026

Av: Joacim Nyberg

Publicerad: ons, 2015-05-06 10:23

Bakom namnet Sharawaji döljer sig japanske slagverkaren Satoshi Takeishi och tyske gitarristen Hans Tammen, båda numera verksamma i New York. Den självbetitlade skivan är inspelad i mars 2012 och släpps som nedladdning på danska bolaget Clang.

Det handlar alltså om en duo, slagverk och gitarr (med tillägg av elektronik). Musiken är hårt rytmiskt driven men har även ett inslag av svävande nästan kosmiska tillstånd. Tammens gitarr, "utrotningshotad" som han kallar den, vägrar att låta som en gitarr vilket gör ljudbilden något ovanlig. Dessutom realtidsprocessar Tammen Takeishs slagverk vilket ytterligare bidrar till den underliga ljudvärld som möter lyssnaren.

De sju improvisationerna byggs upp antingen kring rytmiska mönster eller tillstånd och det är ganska fartfylld musik utan att för den saken skull vara hetsig eller stökig. Stundtals låter det nästan ritualistiskt med repetitivt slagverk för att sedan bli atmosfäriskt med flytande gitarrsounds. Ofta låter Tammen sin gitarr sätta färg medan Takeishi driver på, men de hittar en fin balans och hjälps åt att bygga upp musiken. Man får aldrig känslan av att den ene leder den andre.

Sharawaji är en spännande duo som spelar en ovanlig musik. Soundet är väldigt speciellt och samspelet visar på en gemensam uppfattning om vart musiken är på väg. Detta gör Sharawaji till en lättlyssnad men äventyrlig skiva som väcker nyfikenhet.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry