Signal Robotron

Signal
Robotron
Raster-Noton R-N 69

Av: Olov Melin

Publicerad: tors, 2010-01-14 01:12

I en intervju i The Wire beskriver Carsten Nicolai hur ”Raster-Noton” fungerar mer som en plattform än som ett skivbolag i traditionell mening. Med plattformen som utgångspunkt kan idéer skapas och förverkligas av såväl enskilda artister som diverse konstellationer. Signal är något av en superkonstellation som består av Raster-Notons tre grundare Carsten Nicolai, Olaf Bender och Frank Bretschneider. Sju år har passerat sedan debutalbumet ”Centrum” gavs ut och tidsspannet har naturligtvis hjälpt till med att bygga upp mina förväntningar på hur Signal låter år 2007.

”Robotron” laddas upp likt ett batteri genom inledande ”intro (monsator)” för att sedan frigöra sin energi på resten av albumets spår. Kompakta rytmer dominerar ljudbilden skivan igenom och framkallar en rent dansant stämning. Recensenter har dragit paralleller till Kraftwerk, något som jag tror mest beror på valet av albumtitel. ”Robotron” var nämligen namnet på DDR:s datortillverkare och man får anta att det är där Signal har hittat sin titel.

Trots att det här bara är Signals andra album i ordningen har man uppträtt flitigt världen över. Man anar att just deras liveframträdanden omformat de monotoniska ljudmattorna från förra albumet ”Centrum” till den mer rytmiska och atmosfäriska ljudbilden som presenteras på ”Robotron”. Även om det är lätt att dra paralleller till Frank Bretschneiders soloalbum ”Rhythm” känns ändå ”robotron” som ett väl utfört samarbete mellan tre veteraner inom den elektroniska musiken.

(Publicerad 2007)

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry