Simon H Fell: SFS The Ragging of Time

Simon H Fell
SFS The Ragging of Time Simon H Fell Composition no 79

Av: Thomas Millroth

Publicerad: tors, 2015-12-17 15:40

Simon H Fell har ställt samman en liten grupp med Percy Pursglove, trumpet, Alex Ward, klarinett, Shabaka Hutchings, basklarinett, Richard Comte, gitarr, Fell på bas och Paul Hession bakom trummorna. Sättningen är misstänkt traditionell, så jag anar knappast någon modern dekonstruktion. Mycket riktigt läser jag att inspelningen gjordes i oktober 2014 på Marsdens Modern Jazz Festival, ett evenemang som knöt an till första världskriget, som ju jubilerade. I konvoluttexten skymtar New Orleans och de första jazzinspelningarna 1917 förbi.

Det blir sannerligen en märklig upplevelse. Inte dekonstruktion men i långa bitar appropriering, en kapning av äldre jazzstilar. Och inte bara New Orleans och det litet mer organiserade 20-talet men också avantgardet på 60-talet, som ju medvetet knöt an till och hyllade de gamle på sitt vis.

Det låter som om Kustbandet slog sig ihop med Art Ensemble of Chicago. Ett väldans struttigt ös med ljuva bluesmelodier kryddade med litet hotta solon varvas med ett mäktigt bökande i den tidiga frijazzens annaler. Alla instrumentalisterna sköter sig finfint. Mest förvånad blir jag över Alex Ward, som stundtals ekar av Monty Sunshine, ja, ni vet han som spelade med Chris Barber och hade en jättehit med gamla ”Petite Fleur”. Men kasten är många, stilbrotten älskvärda och svänget grymt, klangerna rotas till ordentligt. Resultatet är ett slags rotjazz med hela underhållningsvärdet intakt.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry