Stephen Gauci´s Stockholm Conference

Stephen Gauci´s Stockholm Conference
Live at Glenn Miller Café, parts 1 & 2
Ayler 093/094

Av: Magnus Nygren

Publicerad: mån, 2009-10-05 13:58

Ännu ett fint album inspelat på jazzklubben Glenn Miller Café i Stockholm. Denna gång med Brooklynbaserade tenorsaxofonisten Stephen Gauci i täten för en i övrigt nordisk grupp om än norske basisten Ingebrigt Håker Flaten numera bor i Chicago. Medverkande svenskar är Mats Äleklint på trombon, Magnus Broo på trumpet och Fredrik Rundqvist på trummor.

Av informationen på omslaget framgår att Gauci och Håker Flaten spelat tillsammans tidigare, men att övriga är nya inför konsertserien om två kvällar på GMC i juli i fjol. Med det i minnet blir det nästan märkvärdigt hur väl sammansvetsad kvintetten låter. Åtta av de nio låtarna tycks dessutom vara improviserade eftersom hela kvintetten står som låtskrivare. Den nionde – Sonnymoon for Two – är skriven av Sonny Rollins.

Musikaliskt handlar det om frijazz med dragning åt det melodiska. Hos såväl Gauci som Broo och Äleklint finns lyriska inslag i det kvalitativa sökandet i skalorna. Det hindrar inte att fria kollektiva passager bygger upp massiva fundament. Håker Flaten löper exemplariskt efter greppbrädan på basen och Fredrik Rundqvist är underbart ihärdig och tänd.

Riktigt bra jazz som maler, spritter och myllrar, går från lunkande groove till oformlighet till svängande bebop, är hård och intensiv, mjuk och luftig. Och inte minst framförd med både glädje, iver och skicklighet. Många gånger kan en dubbel-cd vara för mycket av det goda, inte denna gången. Variationen, de goda solisterna och den tryckande rytmsektionen håller liv i musiken hela vägen genom.

Ayler Records ger även ut ”Live at Glenn Miller Café, part 3”, enbart som nedladdning. Dock är Äleklint inte med på denna inspelning.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry