Steve Moore: Pangaea Ultima

Steve Moore
Pangea Ultima
Spectrum Spools SP 032

Av: Mats Almegård

Publicerad: tis, 2014-03-25 00:37

Steve Moore är en flitig herre. På senare år har han sprutat ur sig album och tolvor på egen hand eller tillsammans med andra. Han ingår i Miracle som släpper på Planet Mu, han har turnerat flitigt med sina band Zombi och Titan. Han har gjort intressanta saker under sitt alias Lovelock. Listan över prisade bolag som släppt Moore växer för varje månad. Både Kompakt Extra och L.I.E.S. har gett ut hans mer dansgolvsorienterade material, men när han nu släpper på lika välrenommerade Spectrum Spools är det en annan aspekt av Steve Moore som blir framträdande. Det handlar mindre om dans och mer om episkt storslagna ambientstycken som lånat mycket av sin inspiration från Kosmische Musik. Tangerine Dream spökar verkligen i bakgrunden.

Visserligen använder han sig av rytmer även på Pangaea Ultima. Men då handlar det inte om 4/4-or som är avsedda som pulsgivare på dansgolven, snarare om en samlande struktur för de ibland riktigt maffiga synthsjoken som Moore vrider ur sina maskiner. Samtidigt är det beatsen som är skivans svaghet. De tassar försiktigt på, men ger inte någon riktigt skjuts framåt, varför det faktiskt blir bättre när Moore undviker dem.

Att Pangaea Ultima släpps på Spectrum Spools är mycket logiskt. Materialet är som klippt och skuret för bolaget – som ju som bekant cureras av John Elliott som tidigare ingick i Emeralds. Det skulle faktiskt ha kunnat vara något från labelcuratorn själv, men det är det alltså inte. Nu behöver inte det tas som någon kritik. Det visar snarare hur ”rätt” detta släpp är på ett bolag som nu går in på sitt tredje år och som fortsätter hålla det tyska sjuttiotalsarvet fräscht och aktuellt på släpp efter släpp. Steve Moore är kanske inte det bästa bolaget släppt, men liksom bolaget är kvaliteten genomgående riktigt hög.

Bästa spår: Nemesis
Sämsta spår: Logotone

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry