Sun City Girls Static from the Outside Set

Sun City Girls
Static from the Outside Set
Abduction ABD035CD

Av: Mats Gustafsson

Publicerad: tors, 2009-11-05 03:33

Alla som känner mig, eller åtminstone har en blekaste aning om vilken musik jag gillar vet att jag avgudar Sun City Girls. Att tycka om detta Seattlebaserade band har inte alltid varit lätt och för att jag ska fortsätta ställa mig i hyllningskören år efter år är det kanske just denna ständiga utmaning som jag vill ha.

Ett band som alltid vågar utmana och som för att överhuvudtaget överleva ständigt är på jakt efter nya musikaliska korsbefruktningar. Idérikedom, våghalsighet och budskap är aldrig något som har saknats hos Sun City Girls och deras senaste alster på egna bolaget Abduction är sannerligen inget undantag.

”Static from the Outside Set” skapades för radioprogrammet ”On the Wire Lancashire” och likt ett riktigt bra radioprogram erbjuds vi en kavalkad av musik uppblandat med mer eller mindre absurda monologer. Musikaliskt erbjuds vi tolkningar av klassiker såsom ”Gently Jonny” och ”Gimme that Wine” samt ett antal tidigare outgivna Sun City Girls-spår som man tydligen lyckats rota fram från arkivet.

I flera fall är det fullständigt obegripligt att de aldrig tidigare sett dagens ljus. Ökendoftande folknummer ger vika för sydostasiatisk traditionalism, jazzdoftande improvisationer och Beefheartinspirerad galenskap och innan vi vet ordet av har en ansenlig dos av snubblande psykedelia pressats genom ett filter av omtumlande blues. Kombinera allt detta med väl utvalda korta fragment från andra mer eller mindre underjordiska radiostationer och vi har en omfångsrik skiva som på det stora hela är förvånansvärt lågmäld och vacker men också svårtillgänglig och skrämmande.

Efter att ha lyssnat på den 60 minuter långa ”Static from the Outside Set” tre gånger i rad är det inte alls svårt att begripa varför Sun City Girls är ett av de mest enastående och ständigt framåtsträvande banden som den här planeten har att erbjuda.

(Publicerad 2006)

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry