Sven Kacirek: Scarlet Pitch Dreams

Sven Kacirek
Scarlet Pitch Dreams
Pingipung, PINGIP32LP

Av: Sven Rånlund

Publicerad: tis, 2012-05-29 20:25

Sven Kacirek är en skicklig tysk trummis och slagverkare, man får nog kalla honom virtuos. På fjolårets The Kenya Sessions spelade han med kenyanska musiker och då var det inkännande samspelet huvudfåran. På Scarlet Pitch Dreams är musiken noterad och han spelar till stor del solo, även om flera Sven Kacireks verkar skrota omkring i studion.

Kacirek spelar som vore han ett helt band, komplett med melodier, basgångar, riff och bryggor. Atmosfären är eftertänksam och vemodig, rytmerna spänner mellan jazzig electronica och afrikanskt och balenesiskt multitimbalt. Det låter fysiskt och nära av vispar och pinnar på prasslande material, klockspel, glas, trä, vibrafon, tumpianon…

Studion använder Sven Kacirek som det instrument det är, och den här skamlösheten inför alla möjligheterna är en god bit av det sköna med den här skivan. Det inte bara låter ljuvligt och raffinerat, det finns också ett intrikat berättande i utvecklingen av de elva låtarna, tämligen olika i karaktär. Looppedaler och andra apparater står inte i vägen, de motverkar inte musiken att förändras, som när dallrande slagverk av olika klangfärg får sammansatta melodiska strukturer att växa och pulsera. Det finns ett genomtänkt drag som intresserar mig, som håller för återvändande lyssning, trots att låtarna har omedelbar charm. En sorts ovanlig mix där musiken talar både till förnuft och känsla, ett tilltalande groove som också är artistens sökande efter sanning i klanger och rytmer. Inte dumt, långtifrån.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry