Sverige

Diverse Artister
Sverige
Release The Bats RTB#70

Av: PM Jönsson

Publicerad: ons, 2012-06-27 20:02

I 10 år har Release The Bats borrat sig ner i underjorden och letat upp musik från olika hörn i världen. Mycket svenskt och amerikanskt, men både geografiskt och stilmässigt har det Göteborgbaserade skivbolaget inte målat in sig i ett hörn utan varierat sig ganska mycket, från noise och drone till uppdaterad new wave och indierock. Det gemensamma nämnaren har, vad jag kunnat se, varit just underjorden. I den omfattande diskografin finns det mycket jag inte hört, men känslan har alltid varit att Release The Bats har haft ett skarpt öga för vad som sker långt bort från de uppkörda allfartsvägarna, i bortglömda replokaler, hemliga hårddiskar, och spridit musik som – oftast – varit angelägen.

Men nu har skivbolaget gått i graven. RTB-bossen Matthias Andersson vill göra annat, han har tappat lusten, några av orsakerna kan man läsa på skivbolagets hemsida. Som ett farväl släpps två skivor, en singel med Köpenhamnbandet Timeless Reality och samlingen Sverige, med ny svensk elektronisk musik, där fokus ligger på icke-etablerade namn. Fyra spår på varje sida (givetvis är det en vinyl-Lp), sammanlagt åtta band/artister, hälften från Göteborg, två vardera från Malmö och Stockholm.

Tyvärr så har jag svårt att gå igång på samlingen. Det känns som den här typen av mörk drone/noise/indsutri-musik har gått i stå. Jag har hört liknande saker många, många gånger förut och tycker mest att det är okej. Skevt gnissel från Arv & Miljö. Händer Som Värdar kryper i ett öde klanglandskap. Blodvite sugs in i en fladdrande ljudkropp. Arkhe låter mörkret svälja en monoton rytm. Amph förenar mystik med en dov rytm. Ingenting som sticker ut. Samtidigt känner jag att jag vill höra mer av de olika akterna, för att få en djupare bild, ibland kan samlingsskivor vara aningen frustrerade.

Det är tre låtar som fastnar. "Förrädarens Triumf" av Feberdröm, som har en starkare melodisk kärna, filmisk, suggestiv. Implicit Ruin är hårdast på hela skivan, låten heter "Okulär Fördunkling" och musiken är råare, det känns i kroppen på ett annat sätt. En röst läser upp en text. Bra! Även låten med Landvarelser lockar. Skitigt.

Ojämnt. Men samtidigt en fin gest av Release The Bats att släppa fram otyglad, okänd musik. Skivbolaget i ett nötskal. Minnet lever. Release The Bats postorder lever kvar ett tag till dock, fram till 31 december i år.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry