Tentakel

Tentakel
Tentakel
Zeon Light 060

Av: Jens Holmberg

Publicerad: ons, 2015-06-17 13:33

Bakom soloprojektet Tentakel hittar vi trumslagaren Pontus Torstensson, som vanligtvis spelar med band som Uran, Echodeck, Sork med flera. Med hjälp av trummor och elektronik, pedaler och syntar skapar han pulserande och rytmisk musik för sena timmar. Beståndsdelar kan sägas sammanfatta det han själv gillar (förmodar jag?) – techno, psykedelisk rock, frijazz, dub, elektronica och disco.

Hårdsvänget på debutkassetten, som ges ut av Zeon Light, ekar också av 80-talsestetik och Neue Deutsche Welle. Rytmerna berusar och effekterna skjuter tillsammans med de akustiska trummorna fram kosmiska mönster i rasande tempo. När jag hör Tentaklens musik är det som en skön mix av Space Art, Giorgio Moroder, Klaus Schulze, Plastikman och Umberto.

Men här finns också fina stunder av ekande Achim Reichel-gitarrerna på Doppelganger och midnattsblått, kitschigt blås, som tillsammans med de svalt svängande rytmerna blir oemotståndliga i all sin enkelhet. Trots att skivan är en hyllning till den musik som Pontus Torstensson själv gillar är den både egensinnig och musikaliskt stark. Dessutom fungerar den utmärkt som dansmusik ända fram till vargtimmen och lite därtill.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry