Tross: 16.11

Tross
16.11
Höga Nord HNRLP001

Av: PM Jönsson

Publicerad: ons, 2014-06-25 10:14

Jag läser att embryot till Tross bildades på en skaldjursfestival i fiskhamnen. Idag har bandet delad bas i Göteborg och Stockholm. Musiken har drag av kosmisk 70-tals musik som Neu!, men de kan även rytmsväva som ett mellanting av tysk postrock/electronica typ To Rococo Rot och instrumentalprogg. Inledningsvis är jag något avvaktande och tänker att för många band rör sig inom samma område, det är svårt att känna entusiasm. Och den känslan finns till viss del kvar även om soundet successivt klibbar sig fast. Influenserna är gamla, men ljudet ligger rätt i tiden, glittrigt, luftigt, fast med en svårtydbar färgskala i botten.

Det som lockar mest med Tross är elektroniken, orgelljuden, klaviaturmolnen. Elgitarren tillför inte särskilt mycket. Inget fel på det svenska proggspåret som präglar Stig Berlings Saga och ett par andra låtar, men det är inte särskilt originellt, några jazzigare utflykter med gitarren fungerar något bättre, liksom den dova, mörkare "Qvist Mill".

Ett förslag är att Tross betonar det rytmiska och elektroniska och försöker ta sig ut ur de tydligaste 70-tals-stråken. Det skulle stärka bandets egenart.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry