Ullén Heney_Carve

Lisa Ullén / Nina de Heney
Carve
LJ-Records LJCD 5249 (2CD)

Av: Thomas Millroth

Publicerad: lör, 2009-10-24 11:07

Kontrabasisten Nina de Heney och pianisten Lisa Ullén har skämt bort oss med gnistrande, nyspelad musik, där toner vi hört förr poleras så att de skimrar på nytt och får oss tro att vi är med om en upptäcktsresa där allt avslöjas för första gången.

de Heney odlar en fet, fysisk, påtaglig ton som smattrar, smeker och för sig med smidig kropp långsamt framåt. Det är som om Mingus och Joëlle Léandre förenats i en otrolig dröm. Gungande framåt på raka trottoarer, arm i arm så att alla kan se dem på ryggen. För de har redan hunnit passera, då vi känner förtjusningen. Ullén har ett bestämt anslag, där inga toner smiter undan. Hon väntar, lyssnar, vaktar på dem. Hennes spel kan både vara naturlyriskt kvillrande och stillastående som i förundran. Och hon förfaller aldrig till sentimentalitet, yviga gester eller billigt utanpåverk. Allt hon gör känns genuint.

Tillsammans skapar de Heney och Ullén en serie duetter som är märkligt föränderliga. De Heney hör till de ganska få av dagens musiker som lyckas anpassa den skivade musiken till sin form (oftast verkar det vara urklipp ur en massa material som får sin form i efterhand). Det hörs: hennes soloalbum var så perfekt tajmat att jag omedelbart var tvungen börja från början igen (som med en bra diktsamling) och det fungerar igen. Sättningen är ju begränsad. Musikerna är helt hemma i ett rakt akustiskt spel. Efter första skivan undrade jag hur andra skulle vara? När de då börjar snacka med mig om Monk, då gav jag mig direkt. Och snart var den musiken förbi och jag var tvungen börja om från början igen. Det är en klingande, fysisk rörelse med både beröring och ordentligt magstöd; för en gångs skull är det berättigat att tala om ”album”. Nu väntar jag bara med spänning på Ulléns soloalbum; och en liten fågel har sjungit i mitt öra att de Heney spelat med Christine Sehnaoui!? Det finns önskningar att inkludera i sin aftonbön således…

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry