Viktor Sjöberg: House Master

Viktor Sjöberg
House Master
Kalligrammofon #31

Av: Mattias Jonsson

Publicerad: tors, 2014-11-06 19:28

Fem sekunder in i Viktor Sjöbergs nya skiva introduceras Frida Thurfjells saxofon, för att sedan i flera av spåren helt dominera ljudbilden. Åtminstone mina öron är rätt ovana vid att höra oförblommerade saxofoner på detta sätt. Det för tankarna till ett slickt, glassigt men också väldigt elegant åttiotal. Rätt befriande. Man kan väl lugnt säga att det här ljudidealet – kliniskt ren och luftig ljudbild rakt igenom, med ett soft groove, med viskande sång, elpiano, smekande gitarrer, tassande trummor och/eller handclaps – inte har så gott rykte alla gånger. Men när ett album är så här väl utfört är det enbart en fröjd att lyssna.

House Master är en slags musikalisk hyllning till den Chicago-house som inspirerade Viktor Sjöberg redan i nioårsåldern. Men framför allt är det på egen hand en magisk popskiva, vars subtila tematik ger den en alldeles särskild tjusning. Inledande ”When Leaves Are Falling In Chicago” har ett mjukfunkigt groove som direkt suger in mig i albumet. ”Coast” och ”Midrange” fortsätter i samma stil; mjuka poplåtar med skira, vackra, vemodiga saxofonpartier. Ändå blir det aldrig stelt eller tråkigt. Med små och till synes enkla medel pytsas avantgardistiska element in i musiken, element som gör musiken rörlig och spännande. En upphackad rytm här, en störig sax där, en oväntat bråkig gitarr...

Ett fantastiskt spår som “In The Great Tradition Of Writing Songs About Your Hometown” är fullkomligt hypnotiskt när den drar ut på housepopens monotona autostrada. Avslutande tiominutaren ”Multitude” lyckas med konststycket att vara minst lika suggestiv. Någon har kallat Viktor Sjöberg för Sveriges svar på Arthur Russell och det ligger en hel del i det. Ah, man kan snacka referenser hit och ljudbilder dit, men det finns så mycket talang och fingertoppskänsla här. Skivan låter antagligen precis exakt som den är tänkt att låta. Och det är när genomtänkta visioner omsätts till lysande resultat som musik är som allra roligast.

House Master släpps 10 november, digitalt och i en begränsad vinylupplaga.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry