Vinter

Vinter
Vinter
Tjärnen

Av: Mats Gustafsson

Publicerad: lör, 2010-01-02 22:00

Medeltida slott, drömska sagovärldar, luftiga ängar, vackra trädgårdar och vinterklädd sorgsenhet präglar svenska Vinters mystiska ljudvärld. Sparsmakade folkstrukturer blandas med udda ljudinslag som sammantaget bildar ett lapptäcke av meditativa bilder färgade av en svårgreppbar ödslighet. De fragmentariska kompositionerna knyts ihop av en enastående sånginsats som för tankarna till såväl Carin Wagner (The Iditarod) som Christina Carter (Charalambides, Scorces etc). Den kvinnliga rösten rör sig elegant genom plattans 12 spår på samma sätt som ett onaturligt väsen vandrar i de otaliga gångarna på ett övergivet slott. På det sättet fungerar sånginsatsen som ett ytterligare instrument som adderar en dimension till den musikaliska upplevelsen.

I vissa stunder är plattan kusligt lik The Iditarods musik men med tanke på detta Providencebaserade bands bristfälliga spridning i Skandinavien antar jag att det är en ren slump. Om dessa referensramar är obekanta kan man kanske beskriva Vinter som ett psykedeliskt och poetiskt Tape eller som ett esoteriskt Low.

Trots de relativt mörka stämningarna karaktäriseras musiken av en imponerande känsla för rymd och vackra detaljer. Vinter har skapat en svensk folkplatta som tillåter improvisation inom skisserade ramar men likväl kommer från och siktar på hjärtat.

(Publicerad 2007)

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry