Wennerström Larsson Explicity Tussilago

Wennerström Larsson Explicity
Tussilago
Wela Records 003 (Plugged)

Av: Magnus Nygren

Publicerad: tors, 2011-11-17 23:37

Med det äkta paret Cecilia Wennerström (tenorsax och altflöjt) och Sven Larsson (bastrombon och didjeridoo) i förgrunden ger sig Wennerström Larsson Explicity ut i den fria jazzen. På bas hör vi Filip Augustson och på trummor och didjeridoo finns Henrik Wartel. Det är en ganska skiftande blandning, vid sidan av det fria arbetar kvartetten med genomarbetade melodiska arrangemang där sax och trombon gärna löper unisont eller i stämma. Det finns också stora inslag av mer etnisk musik. Inte minst i de låtar som Larsson och Wartel spelar didjeridoo. Mystiken i ”Wind song” är exempelvis tät med didjeridoo och Wennerström på flöjt.

Med sin långa bana som bastrombonist inom den svenska jazzen, såväl med Rolf Ericson som med Radiojazzgruppen, har Sven Larsson utvecklat en gedigen teknik på instrumentet. Det är spännande att höra hur lättsamt detta trubbiga instrument faktiskt framträder i hans händer. Han spelar flera mycket fina solon, exempelvis i "Second opening".

I solot i den flyktiga ”Impellent” får Wennerström fritt utrymme, hon varvar skavande spel med melodisk känslighet på ett bra sätt. I "Second Opening" är hon mer ihärdig, men ligger också och flyter ovanpå det svängiga spelet av Wartel och Augustson. Även Wennerström har en lång erfarenhet inom svenskt musikliv med en bredd från Kurt Olssons Damorkester till den egna gruppen Salamander.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry