Cabaret Voltaire 1983-1985

Cabaret Voltaire 1983-1985

Cabaret Voltaire 1983-1985

Publicerad: tors, 2014-03-20 22:02

Av: Mattias Jonsson

De må vara legendariska i vissa kretsar men det finns alltid en potentiellt ny publik för Stephen Mallinder och Richard H Kirk. I höstas kom den ambitiösa boxen #8385 (Collected Works 1983-1985) som prydligt paketerar en delvis förbisedd era i Sheffield-gruppens diskografi. De tre album som kom under dessa år, The Crackdown (1983), Micro-Phonies (1984) och The Covenant, The Sword And The Arm Of The Lord (1985) är närmast att betrakta som syskonskivor, både till form och innehåll. Albumen, tillsammans med dubbeltolvan Drinking Gasoline och en handfull singlar, utgör bandets totala utgivning på Virgin/Some Bizarre under denna treårsperiod.

Det som fascinerar mig med den här perioden är hur Cabaret Voltaire lyckades ta de tidiga skivornas primitiva, industriella och collage-aktiga syntfunk och bara helt enkelt lyfta upp den på ett stroboskopblinkande och elektro-fierat dansgolv. Utan att sälja ut vare sig själ, nerv eller innovation. De fick till och med ett par halvhits på kuppen. Närlyssnar man så går det också att upptäcka många spännande detaljer i musiken; det händer saker hela tiden, det vänds och vrids på ljuden, klipps och klistras på ett raffinerat sätt. De korthuggna sångtexterna kommenterar kalla kriget, människans utsatthet och alienation i allmänhet – dock utan att orden blir uppenbart politiska eller explicita.

cabs_x_3.jpg

Spellistan kan kanske fungera som en introduktion för den oinvigde. För den som vill ha det ännu mer svart på vitt skulle jag rekommendera The Crackdown i första hand, ett avskalat mästerverk som lyckas hålla samma stämning rakt igenom. Bland annat finns här den minnesvärda låttiteln ”Why Kill Time When You Can Kill Yourself”. Den som hellre vill höra mer av deras lättillgängliga syntpop ska absolut börja med Micro-Phonies och den som vill ge sig på en skramligare och bråkigare skiva bör söka upp The Covenant... (som nog också kan räknas som lite bortglömd och underskattad). Den nämnda boxen är given om man vill ha överkursen med videor, liveklipp och outgivet. Och den maxade monsterfunken på Drinking Gasoline.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry