Hey Hey We’re The Mekons!

Hey Hey We’re The Mekons!

Hey Hey We’re The Mekons!

Publicerad: tors, 2013-11-28 12:05

Av: Mattias Jonsson

The Mekons bildades 1977 i Leeds och var en vital del i stadens punkscen. Som så många andra band var de ”art students” som tyckte det vore coolt att starta ett band. Att kunna spela var sannolikt inte det viktigaste. De var polare med Gang Of Four och inspirerade även band som Delta 5. I början hade de en kantig, primitiv new wave-stil med ungefär samma lofi-estetik som The Fall. I mitten av 80-talet dyker de upp igen med en country/americana-inspirerad stil som kan höras på album som Fear And Whiskey, The Edge Of The World och Honky Tonkin’. Därefter har det kommit skivor i en strid ström samtidigt som medlemmar har kommit och gått. Stommen i bandet är eldsjälen Jon Langford - en av de fasta punkterna i ett minst sagt långlivat band.

Här följer en spellista med arton låtar från arton album. Låtarna ger prov på bandets förmåga att vandra över genregränserna och låta årtiondena passera utan att tappa den musikaliska särarten. Många av spåren har en lyrisk, smått sinnesutvidgande stämning. Några är hårda och monotona, andra poppiga och melodiska, flera präglas av folkrockiga inslag, ibland experimenterar de med dub. Ofta blandas allt det där. Inte sällan finns i bandets musik inslag av något så ohippt som humor. I skrivande stund är det svårt att komma på andra band som påminner om The Mekons. Jag tänker ibland på Yo La Tengo. Eller Wire. Eller Camper Van Beethoven. Eller The Clash.

Hursomhelst gissar jag att det är många som, liksom undertecknad, missat eller försummat detta band. Det är dags att ta igen det nu.

Lyssna mer här:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry