Musik från Syrien

Musik från Syrien

Classical Orchestra of Aleppo (Forminx, 2006)

Musik från Syrien

Publicerad: tis, 2013-10-01 01:27

Av: PM Jönsson

Den enda artisten från Syrien som uppmärksammats i väst de senaste åren - åtminstone i rock/pop/underground-press – är Omar Souleyman. Överhuvudtaget så har Syrien hamnat i skymundan gentemot grannen i väst, Libanon, som på ett helt annat sätt har varit musikaliskt centrum de senaste decennierna, särskilt innan inbördeskriget, när Beirut kallades mellanösterns Paris, med en sångerska som Fairuz som superstjärna.

Omar Souleyman, snart aktuell med nytt album, lanserades i väst av Sublime Frequencies, och det amerikanska skivbolaget gav ut en superintressant skiva från Syrien tidigt, dubbeln I Remember Syria, inspelningar mellan 1998-2000, som är lika mycket radioreportage som musik, märkligt att höra på den nu när så mycket har förändrats, i och med inbördeskriget och den fruktansvärda situationen för människorna i landet. Skivan gavs ut på nytt digitalt för ett tag sedan. Ett tips!

Tyvärr finns inte den tillgänglig på Spotify. De 20 låtarna på listan är en mix av folkmusik, klassisk arabisk musik, och religiös musik. Lite pop, som låten med sångerskan Assala Nasri. En inspelning från Jean Jenkins skivserie Music in the World of Islam – som utkom på 70-talet – med herdemusik är en fascinerande länk in till samtiden, inledningen är den typ av folkmelodier som Omar Souleymans musikaliska motor Rizan Said tar flera steg vidare. Fältinspelningen från Damaskus av Deben Bhattacharya med dervischer spelades in 1960, tio år innan alawiterna och Al-Assad den äldre tog makten.

Det finns en hel del inspelningar med religiös musik från Syrien, dels dervischer och sufiska brödraskap, som den hypnotiska meditationen som startar listan, men även kristen musik, liturgierna som sjungs inom den syriska.ortodoxa kyrkan sägs härstamma från de första kristna församlingarna. Jag minns att den brittiske historikern William Dalrymple spekulerar kring att det kan vara den äldsta musiken som existerar när han besöker Syrien i boken From the Holy Mountain (finns i svensk översättning) som är en resa i den kristna mellanöstern i fotspåren av en byzantisk munk som levde på 500- och 600-talet.

Jag tog med två låtar av Ibrahim Keivo som precis som Omar Souleyman kommer från Hassakeh i norra Syrien. När etniska konflikter sliter sönder Syrien är Ibrahim Keivo ett bevis på att nationens olika traditioner och kulturer kan förenas. I grunden är Keivo armenier, han sjunger kurdiska yezedisånger, inspireras av den assyriska historien, och har studerat klassisk arabisk och turkisk musik.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry